#SvetionikZnanja: Zatvaranje projekta - Avala


U avgustu je bilo otvaranje projekta Svetionik Znanja, o čemu sam vam pisala u ovom postu.
Sada je na red došlo da kažem par reči o njegovom zatvaranju i zaokružim čitavo ovo iskustvo.
Odnosno, delimično zaokružim... Ma samo nastavite da čitate, sve će vam biti jasnije!

Priča koja je išla dalje i nastavljala se nakon otvaranja projekta bila je sledeća – mi, učesnici, imali smo jednom nedeljno vebinare (seminar na vebu = vebinar) koji su obuhvatali najrazličitije teme. Njihova svrha je bila, pa... u početku nam se činilo da nam budu dodatna obaveza. Ali zapravo, osvrnuvši se na to iz ove perspektive, mesec dana nakon završetka čitave ove priče, rekla bih da su imali malo veći uticaj.



 Služili su za to da nas podstaknu da naučimo nešto novo, upoznamo bolje sami sebe i osobe s kojima smo u timu. Naslovi su bili tipa: Lični i profesionalni razvoj, Upravljanje vremenom, Individualni i timski rad, Digitalni marketing, Prezentacione veštine...
Sve u svemu, plan je bio da se svi učesnici opet nađu nakon 2 meseca i predstavljaju svoje završene, razrađene ideje koje čekaju svoju realizaciju i podršku u istom.
Naš tim, Beograd 1, prvi je ,,nastupao'' – probili smo led! Ne moram ni da govorim o tremi koja je bila prisutna sve do trenutka istupanja na scenu, ali već posle prve rečenice – sve je bilo automatski opuštenije.



Žiri koji je ocenjivao učesnike i postavljao pitanja vezana za održivost projekta, samu njegovu realizaciju ili nešto oko budžeta npr.

Izlaganje je trebalo da traje 10 minuta, dok je narednih 15 predodređeno za pitanja koja žiri ima da postavi članovima svakog tima.
Od 15 gradova Srbije, koliko je zamišljeno da učestvuju, 2 su odustala pa nas je na Avali bilo nešto manje nego na Zlatiboru.
U suštini, prvi vikend u novembru bio je u znaku Svetionika Znanja. Što se mog ličnog iskustva i mišljenja tiče, ovo je bilo sjajno iskustvo. Upoznala sam dosta novih ljudi, iz različitih krajeva Srbije, naučila ponešto o sebi, timskom radu i kako se pripremiti razraditi ideju do detalja.

Obožavam ovu sliku zato što otprilike opisuje najvažniji deo čitave ove priče - upoznavanje novih ljudi. Na jednoj slici tu su: Novi Pazar, Čačak, Beograd, Niš.

Naša tema je bio sport. To sam verovatno već spominjala. Odlučili smo se da sledeće godine organizujemo turnire u tri različita sporta: basket 3x3 jer je dobro prihvaćen kod mladih pa je potrebno još više ga promovisati, skvoš – jer je pretežno nepoznat i trebalo bi ga predstaviti omladini/tinejdžerima i kao poslednji – paraolimpijski sport: košarka u kolicima.



Zamislili smo da se realizacija naše ideje desi u nekoliko koraka, u odvojenim mesecima 2018. godine. To će još proći neke izmene, pa najverovatnije će biti realizovani turniri iz jednog ili dva sporta.
Trebalo bi da bude uvodni info-panel prvog dana, gde ćemo objasniti o čemu se tu radi, pozvati neke poznate ličnosti iz oblasti određenog sporta, promovisati čitavu stvar. Zatim bi se održali besplatni treninzi 2x nedeljno, dve nedelje. I kao vrhunac: dvodnevni turnir.


 Čak smo uspeli da ugrabimo trenutak i popnemo se na Avalski toranj, zbog viška vremena. :)

Glasanje se sastojalo od dela gde žiri daje svoje glasove za svaki tim, ocenjuje prezentaciju, održivost i sadržaj. Nakon toga se sve sabiralo i dodavali se glasovi publike (zapravo učesnika projekta) i na kraju dobismo pobednike - Kraljevo.
Moram da kažem, oni su mi bili favoriti i drago mi je što su devojke pobedile.

U globalu, divan je osećaj videti da se tvoji vršnjaci zalažu za nešto što... zapravo vredi. Nešto što nisu klasične tinejdžerske zanimacije, što razmišljaju ,,van kutije'', dublje i ambicioznije od većine današnje dece/ljudi istih godina. Ponosna sam što sam bila deo čitave ove avanture, koja će se svojevremeno nastaviti na malo drugačiji način sledeće godine.

1. mesto: Kraljevo
2. mesto: Čačak
3. mesto: dele Niš i Požarevac



DRAGI SREDNJOŠKOLCI, MLADI LJUDI, AMBICIOZNI: ZALAŽITE SE ZA NEŠTO ŠTO ĆE DANAS-SUTRA DA DONESE NEŠTO DOBRO OVOM SVETU. NA BILO KOJI NAČIN.


Za kraj jedan divan citat koji obožavam:
,,Ako želiš da promeniš svet - prvo kreni od sebe.''




Do sledećeg čitanja

P.S. Kakvo mišljenje imate o ovom postu? 
Je li vas u bilo kom segmentu naterao da se zamislite, bar na trenutak?
Motivisao za nešto?
Šta misliš o omladinskom aktivizmu?

7 comments:

  1. Drago mi je da si se lepo provela! Najlepse je upoznati ljude koji dele tvoja interesovanja... Treba iskoristiti sve vreme koje nam se pruza da ucestvujemo u kvalitetnim projektima iz kojih mozemo nesto da naucimo :)

    ReplyDelete
  2. Zanimljiv projekat, bas si lepo opisala.
    mimmi-corner.blogspot.com ♥♥♥

    ReplyDelete
  3. Kako si ti, zapravo, aktivna tinejdžerka! Nema gdje ne stigneš! VOljela bih da više ovakvih događaja ima i kod nas u Crnoj Gori. Sjajan post, kao i uvijek! ♥♥♥

    Novi post -> https://innisall.blogspot.com/2017/12/ljudi-sjenke.html

    ReplyDelete
  4. Uživala sam u čitanju ovog predivnog posta! Slike su prekrasne. :)

    Visit me at:
    Shoot for the stars

    ReplyDelete
  5. Tvoji postovi se uvek razlikuju od drugih. Neverovatno si zrela, sto je fantasticno. Bas sam uzicala u postu <3

    https://mellowcent.blogspot.rs

    ReplyDelete
  6. great blog! very interesting and inspiring!
    I really like what you put in here :)
    I'm from Poland and I do not understand everything
    but I explain to myself :)
    I have a question, you will agree to follow for follow?
    I like to be in touch with such good blogs.
    Regards!
    ayuna-chan.blogspot.com

    ReplyDelete
  7. Such a great event dear ^^
    Would you like to support each other by follow on GFC & G+?
    Please Let me know if you follow me and I’ll follow back asap!

    Love xx
    Erika Seol ♥

    ReplyDelete

Da čujem vaše mišljenje. :)